vorige

 

 

2.5 Over ons ‘liefdesvermogen.

Die scheppende grootheid, of de veroorzakende instantie, dat all het leven op aarde heeft veroorzaakt, heeft ons mensen het vermogen gegeven, het leven op aarde in goede banen te leiden. En dat ‘vermogen’ is “liefdesvermogen”. Het is in ons werkzaam, van den beginne af aan zelfs, het wordt ons met onze geboorte mee gegeven, als het ware wordt het als een speciale levenskracht in ons ingeplant, ik noem het vonk van leven.

Al zoekende, als god/zoeker, ben ik tot een persoonlijke conclusie gekomen. Het is niet God die onze wereld zal redden, het is het ‘geloof van ons mensen’, die de wereld kan of zal redden. Het is niet voldoende dat het geloof in een God de wereld [menswording] een ‘schwung’ in de goede richting heeft gegeven, nee, daar zullen wij, ‘mensen’ zélf een bijdrage aan moeten doen. Wij zijn niet afhankelijk van God, wij kunnen zelf de wereld een schwung in de goede richting geven, door liefdeskwaliteit. En dat is ook gebeurd, bijvoorbeeld 2000 jaar geleden, door de mens Christus, die ons daarin is voorgegaan. Aan ‘hem’ en vele anderen, kunnen wij nog steeds het goede voorbeeld nemen.

Hij, en hen, zijn voor ons zichtbare voorbeelden van praktische liefdes werkelijkheid geworden, in mensengedaanten, zij hebben ons op het juiste spoor gezet [voortgang] zij sporen ons aan, om samen te werken in liefdesrealiteit, in de praktijk van alle dag. Nu na twee eeuwen christendom, zullen we ons dienen te herbezinnen, op de verwachting dat een God of godheid, ons zal kunnen bevrijden van hel en verdoemenis. En het is de vraag of de huidige kerken, met hun geloofstradities, van afhankelijkheid zijn, ons niet op het verkeerde been hebben gezet.! Want inmiddels wordt het toch wel duidelijk dat we het echt ‘zelf’ dienen te doen, in de praxis van iedere dag dat wij leven, samen en met elkaar. ‘Godheid, Religie en Geloofsgemeenschap’ kunnen ons daar een hulp bij zijn, maar … geloof – hoop – en liefde zijn hierin toch echt de pijlers waarop wij kunnen steunen.

Waarop wij kunnen voortbestaan …