vorige

 

 

 2.5  De ware wijnstok Joh. 15: 1-12-2.5- Een leven lang op zoek.

 

Een leven lang op zoek naar God?

Waar zijn we dan mee bezig, als we op de oude wijze op zoek zijn naar God? Als we op zoek blijven naar de oude God, op de oude wijze, de historische God van het Oude en het Nieuwe testament, dan zullen we blijven zoeken tot we een ‘ons’ wegen, maar we zullen hem niet echt vinden. Althans …

 Dat kan ook niet, want hij bevindt zich niet in de hemel, zoals we inmiddels weten, zoals we dat ons vroeger voorstelden. Hij of “Dat-Wat-Het-Ook-Is”, bevindt zich ‘in’ het volle ‘leven’ en dat is lokaliseerbaar, en dat is noembaar, het is zichtbaar, het is deelbaar, het is overdraagbaar het is verenigbaar.

 Het ‘leven’ dat bestaat uit miljarden uit zichzelf voortkomende levensimpulsen, expliciet waarneembaar, en vormend aanwezig door scheppende creativiteit, bezit een enorm groeiend en uitdijend vermogen in/zich. Dat vorm en gestalte geeft aan onnoembaar vele voortbrengselen van organisch leven. Dat zich over de aarde heeft uitgebreid, voortbewogen, en voortbeweegt, vanuit een niet te noemen oorzakelijkheid, en heeft in het leven een liefdesactiviteit aangenomen dat aan ALL het leven in onze wereld schoonheid, gratie en inspiratie heeft gegeven, geeft en nog steeds geeft. ‘Dat’ zou kunnen zijn wat ‘wij’ God noemen en aanbidden, aanroepen en onze hulp aan afsmeken.

 Maar dan bidden en smeken wij, dat een ‘alles overtreffende liefdesmacht’, waar wij geen zeggensmacht over zouden hebben, dat ‘deze’ ons zal redden en beschermen. Maar! … daarmee wordt er vanuit gegaan, dat die zeggensmacht niet vanuit onszelf aanwezig kan zijn, dat wij daarin afhankelijk zouden zijn, van een verre afstandelijke zwijgende God. Het ‘zou’ zo kunnen zijn, maar ik geloof daar niet echt in. Naar mijn mening is dat niet helemaal juist.

 Het zou zelfs zó kunnen zijn, dat die liefdesmacht of kracht het meest werkzaam en aanwezig is, in ons mensen!  Dat het dáár daadwerkelijk aanwezig is, dat het ‘in ons’ werkzaam is. "Dat wij dit van elkaar kunnen verlangen", van elkaar mogen afsmeken, in goedertierenheid.

 Het is alleszins de moeite waard dit met elkaar in overweging te nemen …