startpagina

 

9a.  Hoe illusionair zijn onze verlangens.

 

Hoe illusionair zijn onze verlangens?

 

Wat betekent dat toch, als sommige mensen zeggen, dat we een illusie nastreven? Het uitroepen dat “het leven één grote illusie is”, heeft me altijd verbaasd, en vaak vroeg ik mij af, “waarom roepen zoveel mensen zo gemakkelijk, dat het een illusie is om te verwachten, dat mensen in vrede met elkaar kunnen samenleven?” Dan is het in de eerste plaats interessant, dat we duidelijk krijgen wat ‘illusie’ nou echt betekent! Wat wordt bedoeld met illusionair, of wat is een illusie?

 

Een illusie kan betekenen dat we iets of een gebeurtenis waarnemen, als zijnde een realiteit, dat in werkelijkheid niet is wat het lijkt. En veel mensen gaan daar erg ver in, dat zij te pas en onpas uitroepen dat iets een illusie is, dus niet reëel, niet echt is. Dan is het toch beter dat we van twee soorten illusie spreken: 1. Illusie van de geestelijke wereld. En 2. De illusie van, die met de materiele wereld verband houdt. Daarop aansluitend is het ook allicht slim om een poging te doen, het onderscheid te verduidelijken tussen realiteit en illusie.

 

Wat is realiteit en wat is illusie?

Illusie is dus tegenover realiteit een ‘schijnbare’ werkelijkheid, het is niet wat je ziet, of wat je denkt dat je ziet, of wat je ervaart. Illusie is een weergave van iets, dat niet is wat het lijkt, het kan ook een verwachting zijn. Het werkt zo, door de verwerking van onze zintuigen via onze hersenen.

 

Als ik zeg, ik zie jou, dan is dat, simpel gezegd, een weergave van elektrische signalen naar onze hersenen toe. En als ik zeg, ‘ik zie’ dan zie ik de ‘interpretatie van ‘mijn’ hersenen die reageren op ontvangen signalen. Als ik jou dan wil zeggen wat ik zie, wordt dat een eigen persoonlijke uitleg, van wat ik waarneem.

 

Geloof is in onze reële wereld en in mijn verhalen een belangrijke gerichte bezigheid.

 

Kan ‘dat’ wat vandaag een illusie lijkt, morgen werkelijkheid worden?

 

Ik geloof van wel.

Ik ben er zeker van,

maar het gebeurt niet vanzelf.

Dat vraagt wijsheid en inzicht,

en vastberadenheid.

 

Punt.