vorige pag       

 

… VREDE MOET JE DOEN, VREDE MAAK JE SAMEN …

 

De roep om vrede is van alle tijden …

In de vorige eeuw gingen we de straat op en riepen; “alle wapens de wereld uit” Ooit lazen wij in de oudtestamentische verhalen: En zij zullen zeggen; dan smeden wij onze zwaarden om tot ploegijzers, en oorlogen leren zij niet meer!

 

De roep om vrede is van alle tijden …

En toch moeten wij steeds weer opnieuw beginnen, omdat wij oorlog en gruwelijkheden blijven meemaken. …. Er is veel over vrede en veiligheid te zeggen, er is echter veel meer ‘aan vrede te werken’, aan vrede te doen, dagelijks om ons heen. Dat is ook de zin van het hier samen komen, rond de Vredesvlam.

 

Er is veel voor vrede te doen …

Om te beginnen bij onszelf, ieder van ons op haar of zijn plek, in het wereldje waarin wij leven. Door eenvoudigweg ‘de wil tot vrede’ uit te spreken, naar elkaar toe. “Ik wil vrede” Ik wil meewerken aan vrede, en alles wat binnen mijn vermogen ligt zal ik inzetten, om vrede te bewerkstelligen en te behouden.

 

Er is veel aan vrede te doen …

Laten we beginnen met ophouden te zeggen, ‘wij kunnen niets doen’ oorlogen en conflicten staan bijna altijd wel in relatie met ons, met de werkelijkheid waarin wij bestaan. Laten we simpelweg beginnen door de woorden uit te spreken, ‘ja ik wil’ vrede. Ook al is jouw bijdrage nog zo gering, ieder van ons kan hierin een positieve houding aannemen. Te beginnen in de eigen omgeving, ook al is die nog zo klein.

 

Ook al is jouw aandeel nog zo klein, vele handen maken licht werk, is een bekend gezegde, samen met alle anderen wordt het zichtbaar, ‘jouw vredesgedachte’, jouw vaardigheid daarin, zal ‘allen’ helpen ‘vrede’ zichtbaar te maken.

 

De roep om vrede is van alle tijden …

En hoorbaar; op alle plaatsen, ook in Nederland, ook in Nijmegen rond Vredesactiviteiten. Laten we beginnen met aan elkaar uit te spreken; we gaan doen wat we kunnen, fijn dat je er bent en mee wilt doen. Laten we elkaar vrede toewensen, met de belofte; ‘ik zal er zijn’ als het nodig is, om samen ondersteuning te geven aan ‘vredesactiviteit’. Met elkaar in gesprek gaan, want een ieder kan mee doen, van groot tot klein, van rijk tot arm …

 

VREDE; MOET JE DOEN

VREDE; MAAK JE SAMEN

 

OORLOG EN STRIJD KOMT VAN TWEE KANTEN – VREDE OOK!

MAAK ELKAAR TOT INSTRUMENTEN VAN VREDE EN VEILIGHEID,

IN JE EIGEN HUIS, JE EIGEN STRAAT, STAD OF LAND …

 

La Lucas

 

MANIFEST 2000

Neem deel aan de internationale beweging voor een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid'

·            Omdat het jaar 2000 voor allen een nieuw begin moet inluiden. Samen kunnen we de oorlog/cultuur veranderen in een cultuur die zich op vrede en geweldloosheid richt.

·            Omdat deze verandering de inzet van iedereen vraagt, en jongeren alsmede toekomstige generaties de waarden aanreikt die hen kunnen inspireren om een wereld te scheppen die gebaseerd is op rechtvaardigheid, solidariteit, vrijheid, waardigheid, harmonie en voorspoed voor ieder.

·            Omdat een vredescultuur de voorwaarden schept voor duurzame ontwikkeling, milieubescherming en het welzijn van ieder mens.

·            Omdat ik mij bewust ben van mijn medeverantwoordelijkheid voor de toekomst van de mensheid, in het bijzonder voor de kinderen van nu en morgen.

 

Zes Handreikingen voor een socialer en rechtvaardiger samenleving:

 Daarom beloof ik dat ik me, in mijn dagelijks leven, mijn familie, mijn werk, mijn woonplaats, mijn land en werelddeel, in zal zetten voor de volgende zes uitgangspunten:

 1. Respecteer elk leven.

Respecteer het leven en de waardigheid van iedereen, zonder discriminatie of vooroordeel.

 2. Verwerp geweld

Breng actieve geweldloosheid in praktijk en verwerp geweld in al zijn vormen: fysiek, seksueel, psychologisch, economisch en sociaal, in het bijzonder met betrekking tot de achtergestelden en de meest kwetsbaren, zoals kinderen en jongeren.

 3. Deel met anderen.

Mijn tijd en bestaansmiddelen te delen in een geest van ruimhartigheid, om uitsluiting, onrecht­vaardigheid en politieke en economische onderdrukking een halt toe te roepen.

 4. Luister om te begrijpen.

Verdedig vrijheid van expressie en van culturele diversiteit; geef altijd de voorkeur aan dialoog en luister zonder me in te laten met fanatisme, laster en het afwijzen van de ander.

 5. Bescherm de aarde.

Bevorder een verantwoordelijk consumentengedrag en ontwikkel een dagelijkse praktijk die alle vormen van leven respecteert en die de ecologische balans op aarde beschermt.

 6. Herontdek solidariteit.

Draag bij aan de ontwikkeling van de samenleving, op basis van volledige deelname van vrouwen en met respect voor de democratische beginselen, om samen nieuwe vormen van solidariteit te scheppen.

 

 ONTSTAAN VAN HET MANIFEST: 

Het 'Manifest 2000 voor een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid' werd opgesteld door de Nobelprijs­winnaars voor de Vrede, welke elkaar ontmoetten voor de viering van de 50e verjaardag van de 'Univer­sele Verklaring van de Rechten van de Mens (10 december 1998). Op 4 maart 1999 werd het, mede namens UNESCO, in Parijs uitgebracht. Het is geen oproep of petitie die gericht is aan een autoriteit, maar een Manifest dat zich richt op ieders persoonlijke verantwoordelijkheid voor een duurzaam welzijn voor ieder.

Tot de eerste ondertekenaars behoren de Nobelprijswinnaars: Dalai Lama, Mikhail Gorbatsjov, Mairead Corrigan-Maguire, Nelson Mandela, Norman Borlaug, Adolfo Pérez Esquivel, Joseph Rotblad, Rigoberta Menrhu, Shimon Peres, José Ramos Horta, Desmond Tutu, David Trimble, Elie Wiese!, Carlos F.X.Belo.

Voor meer informatie zie www.vredescultuur.nl  of www.unesco.org  dan 'Special Themes' en 'Culture of Peace'.

Handboek Vredevolle Samenleving [www.geweldlozekracht.nl