vorige pagina

Krachtveld Dienstbaar Actief Geloven Het Nieuwe Pinksteren Liefde Mysterie Universele Liefde Gods Almacht

 

 

"BIDDEN DOE JE NIET ALLEEN"

 

OPEN KERKENDAGEN 1en2 JUNI 2019

 

Bidden doe je niet alleen op zondagen en in de kerk. Bidden is een vorm van verlangen uitspreken of zingen, dat er iets ten goede gaat plaats vinden voor allen. Bidden vanuit een persoonlijke intentie. Dat werkt het best, samen met anderen.

 

 

Bidden in de kerk.

Ik was hier in deze kerk te Nijmegen, had er Kerkwacht en bevond me aan een tafeltje om mensen te ontvangen en er aanwezig te zijn.

 

En toen kwamen er twee mensen naar binnen, en gingen naar het kapelletje van Titus. En begonnen te bidden; Wees geroet Maria vol van genade, en Onze Vader die in de hemel zijt enzovoort. Zeker een rozenkrans lang, en dat is best lang hoor. Gelukkig had ik gregoriaanse zang opstaan waardoor de monotonie van het bidden enigszins werd gedempt. Maar toen dit afgelopen was togen ze ook naar het Maria kapelletje aan de overkant en het bidden begon weer opnieuw.

 

Ondertussen dacht ik, ja bidden kan je op zo’n drie manieren doen: 1. Tijdens een viering allen samen. 2. Individueel met een persoonlijke frequentie naar God. En 3. Individueel met een persoonlijke frequentie naar elkaar, naar de ander, naar de vreemdeling, of naar een mens of mensen die onze samenleving frustreren.

 

Wat is dan een persoonlijke geloofsfrequentie?

Een persoonlijke frequentie is in mijn optiek, een verbinding leggen of maken naar een God hoog in de hemel, of een verbinding leggen naar elkaar, naar een ander toe, een wens uit spreken of een gedachte intentie uitspreken met de verwachting dat iets gebeurd, dat je graag zou willen.

 

Wat is een frequentie? Een frequentie is het gevolg van een gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld bij het bidden een gedachte of  een trilling of een golf plaats vindt, dat zich in een bepaalde richting beweegt, dat gaat vanaf een/de zender, naar een ontvanger. En is er sprake van een tijdseenheid, die aanduid wanneer de ontvanger de gedachte of trilling ontvangt, en eventueel meteen of later daar een antwoord op terugzendt. 

 

Het probleem als je bid tot God.

Bij 2. Als je je persoonlijk richt tot God, kan er wel sprake zijn van een reflexief gebeuren tussen Hem en jou, en kan het zijn dat er een wederkerende gedachte impuls tot stand komt die jou gelukkig maakt en wijsheid geeft aan jouw doen en laten. 

 

Het is echter wel gebleken dat je als mens niet kunt verwachten dat God voor jou, of voor ons, de oplossingen voor het kwaad in de wereld gaat doen of bewerkstelligen. Daar is God helaas niet toe in staat, hij heeft een zodanige afstand van ‘zijn’ schepping genomen, dat hij er niet toe in staat is geworden.

 

Het is al mooi dat een onafhankelijke instantie als een God jou raadgevingen en verstandige besluiten influistert. En door ‘dat’ gegeven, dat biddende en gelovige mensen wijze influisteringen ontvangen, maakt het dat zij, de biddende mens en de gelovige mens, juist zo goed in staat zijn de goede dingen te doen.

Dat kunnen zij echter niet in hun eentje, daarom is het zo belangrijk dat mensen bij elkaar blijven komen, opdat zij tot God, en tot elkaar, kunnen blijven bidden het goede te doen en het kwade te laten.

 

Op aards niveau direct inwisselbaar.

Die ‘gebedsfrequentie’ van mens tot mens kan juist heel goed werken omdat het op aardsniveau direct inwisselbaar is. ‘Inwisselbaar’ wil hier zeggen dat iets gegeven wordt en dat het omkeerbaar is, dat iets terugkomt, dat er wederzijds herkenning en verbetering plaats vindt, dat iets mooier en beter wordt. Dat een gedachte of verlangen omgezet kan worden naar een nieuwe werkelijkheid dat voor ieder zichtbaar en tastbaar aanwezig wordt.

 

Laten we doorgaan met bidden, laten we dat dan wel anders gaan doen, niet meer zoals mensen dat vroeger gewend waren, maar meer vanuit een actieve geloofswerkelijkheid in het nu. Geloven in de vorm van een dadendrang, vanuit een energetische krachtenveld in het heden. 

 

En ‘krachtenveld’ betekent hier, dat de mens die bidt, tevens de belofte doet, zich in te zetten voor een samenleving die voor ‘iedereen’ leefbaar wordt, samen voor allen, niet voor de enkeling die een bevoorrechte positie inneemt. Voor allen, zonder aanziens des persoons.

 

Dat is actief geloven.

 

Anthoon Lucas Budel

22 mei 2019

Nijmegen

 

www.oraetlaboraetamor.nl

 

Amen